همایش علمی- پژوهشی مولانا جلالالدین محمد بلخی متفکربزرگ بشریت،
انجمن ادبی هرات با همکاری دفتر تیکا از هشتصد و بیست و پنجمین سالگرد تولد مولانا جلالالدین محمد بلخی رومی به روز هشتم ماه میزان 1402 در کتابخانۀ دفتر تیکا در هرات در یک همایش علمی-پژوهشی زیرنام «مولانا، متفکر بزرگ بشریت» گرامیداشت به عمل آورد.
این برنامه با تلاوت آیات ملکوتی قرآنکریم آغازشد.
پس از آن عرفات دینز رییس دفتر تیکا در هرات، برگزاری این همایش را آغازی شایسته برای ادامۀ برنامههای فرهنگی با انجمن ادبی هرات دانست. او گفت که مولانا شخصیتی جهانی است که میتواند باعث نزدیکی کشورها و ملتها شود. به گفتۀ او آموزههای مولانا امروزه نیز، برای بشر نو و قابل استفاده است.
دکتر محمد داوود منیر رییس انجمن ادبی هرات و استاد دانشگاه در سخنرانی خود، از دفتر تیکا به مناسبت پیشنهاد و حمایت همهجانبه از برگزاری این همایش، سپاسگزاری کرد و گفت که تلاشهای مشترک فرهنگی میان انجمن ادبی هرات و دفتر تیکا فصل تازهای از مناسبات فرهنگی میان دو کشور دوست و برادر میشود. آقای منیر افزود که شخصیت جهانشمول مولانا به عنوان متفکر و مصلح بشریت تأثیرات فراوانی بر زندگی اجتماعی و فرهنگی کشورهای زیادی از جمله افغانستان و ترکیه برجا گذاشته است و امروز از این میراث مشترک فرهنگی میتوان برای ایجاد جهانی صلحآمیز استفاده برد.
در ادامه این برنامه به ترتیب: پروفیسور محمدناصر رهیاب، دکتر محمد داود منیر، دکتر غلام رسول رحمانی، دکتر صلاحالدین جامی، پروفیسور دکتر فضل الرحمن فقهی، استاد نیلوفر نیکسیر، پژوهشگر و نویسنده حیدر حمید، بانو فریبا محمدی، آقای عبدالرحمن عزیزی و آقای عبداللطیف محمدی مقالات علمی- پژوهشی خود را در مورد شخصیت و آثار مولانا جلال الدین محمد بلخی قرائت نمودند. گفتنیست که مجموع مقالات این همایش قبلا از طرف دفتر نمایندهگی در هرات به چاپ رسیده بود که به تمامی شرکت کنندهگان همایش توزیع گردید.
در پایان هر بخش از پنلهای سهگانۀ خوانش مقالات شرکت کنندگان پرسشهای خود را با نویسندگان مطرح کردند، که مورد استقبال ویژه شرکت کنندگان قرار گرفت.
در بخش پایانی همایش تقدیرنامههایی که از طرف دفتر تیکا در هرات و انجمن ادبی هرات برای نویسندهگان مقالات ترتیب گردیده بود، تقدیم گردید. محفل با جمعبندی و قرائت دعاییه توسط آقای مستمند غوری به پایان رسید.