کانون جوانان انجمن ادبی هرات به عنوان یکی از شاخههای ارزنده و فعال این نهاد، در طول مدت تداوم خود فضای خوبی را برای گرد همآمدن جوانان اهل ادبیات و علاقهمندان به آن( اعم از دختر و پسر) ایجاد کرده است و امروز میتوانیم چند نسل از جوانانی را نام بگیریم که به هر روی سر و کاری با این نهاد ادبی داشته اند . به شکلی که میتوان گفت تقریباً تمام جوانانی که در طول این دهه رابطهیی با شعر و ادبیات دارند و به گونهیی با این کانون ارتباط داشته و نخستین گامها را از همین کانون ادبی برداشته اند، به شکلی که تاثیر مستقیم این کانون بر روند رشد ادبی شان را نمیتوان انکار کرد.
در شمارۀ دوم اورنگ هشتم (مجلۀ انجمن ادبی هرات) خبری با عنوان فردای بهتر به چشم میخورد که در دو پاراگراف اول آن اینگونه میخوانیم:
«کانون جوانان انجمن ادبی هرات به پیشواز از این نهاد، بزم با شکوه ادبییی را زیر نام فردای بهتر با شرکت عدهیی از رؤسای ادارات و نهادهای داخلی و خارجی و گروهی از شاعران و نویسندگان جوان در تالار قمر برگزار کرد. در نخستین بخش این محفل مفتی لطیف الله حکیمی، رییس عمومی اطلاعات و کلتور، احمد ضیا رفعت رییس انجمن ادبی هرات، محمد قاضی زاده دبیر کانون جوانان انجمن و ارشاد کریم آمر ادره یونیسف در هرات بیانیههایی ایراد کردند.»
کانون جوانان انجمن ادبی هرات در ۱۵ عقرب سال ۱۳۷۹ خورشیدی در زمان ریاست احمدضیا رفعت به عنوان زیر شاخهیی از انجمن ادبی هرات آغاز به فعالیت نمود.
اگر بخواهیم فعالیت کانون جوانان انجمن ادبی را با توجه به مسئولان آن دستهبندی کنیم، این کانون تا به حال چهار دوره فعالیت را به خود دیده است؛ دورههایی که به ترتیب آقای محمد قاضیزاده(۱۳۷۹- ۱۳۸۰ خورشیدی)، آقای نقیب آروین(۱۳۸۰ -۱۳۸۴ خورشیدی)، آقای علی احمد کاوه(۱۳۸۴ -۱۳۸۵ خورشیدی) و آقای اسدالله یوسفی (۱۳۸۵ تا اکنون) مسئولیت آن را به عهده داشتهاند.
این کانون دارای دو زیر شاخه نقد و آموزش شعر و نقد و آموزش داستان میباشد که در طول سالیان دراز شاعران و داستان نویسان جوان در آن گرد هم آمده اند. در طول این سالها، روز های چهار شنبه هر هفته گروهی زیاد از شاعران جوان هرات زیر یک سقف جمع شده اند، شعر و دلنوشتههای خویش را به خوانش گرفته اند و استادانی چون استاد محمد مسعود رجایی، استاد محمد داوود منیر، استاد سید ضیاالحق سخا، استاد احمد سعید حقیقی و استاد صلاحالدین جامی و بزرگانی دیگر با حضور در این جلسات به نقد شعر این شاعران پرداختهاند.
آقای اسدالله یوسفی و در این اواخر آقای رامین عرب نژاد مسئولیت دبیری شعر کانون جوانان انجمن ادبی را بر عهده داشته اند.
دوشنبه های انجمن ادبی هرات ادامۀ جلسات سوزن طلایی است که در دوران سیاه طالبان به همت استادانی بزرگوار همچون استاد محمد ناصر رهیاب، استاد محمد داوود منیر و استاد احمد سعید حقیقی در منزل استاد رهیاب برگزار میشد. برههٔ دوم این جلسهها از سال ۱۳۸۸ آغاز شد. این جلسههای نقد و خوانش داستان زیر نام «راوی» هر دوشنبه به گونهٔ پیدرپی تا حالا در انجمن ادبی هرات برگزار میشود که گروه زیادی از داستانویسان و علاقهمندان داستان در این جلسات حضور داشته و آفریدگار روایتهای پر باری شده اند.
نخستین دبیرجلسههای راوی بانو افسانه واحدیار بوده و اکنون بانو فروزان امیری مسئولیت دبیری جلسات راوی را به دوش دارد.
اعضای هیات مدیرهٔ کانون جوانان انجمن ادبی هرات در حال حاضر عبارت اند از: آقایان اسدالله یوسفی، رامین عربنژاد، جاوید نبیزاده و بانوان نیلوفر نیکسیر، افسانه واحدیار، فروزان امیری و نارون رجایی.
کانون جوانان همه ساله در تعطیلات زمستانی، کارگاههای آموزش شعر و داستان را برگزار نموده و با آموزشهای پربارش دل شعردوستان و راویان داستان را گرم نموده است. جای دارد سپاسگزاری ویژهیی داشته باشیم از اعضای فعال کانون جوانان انجمن ادبی هرات، همچون: ویدا شریفی(آموزش قالبهای شعر)، افسانه واحدیار(آموزش عناصر داستان و هنر داستاننویسی)، فروزان امیری( آموزش عناصر داستان و هنر داستاننویسی)، مرتضی قناویزی(آموزش وزن شعر) رامین عربنژاد(آموزش وزن شعر)، نیلوفر نیکسیر(آموزش صور خیال) و جاوید نبی زاده(آموزش وزن شعر) که در بخش برگزاری کارگاه های آموزشی برای نوآموزان و علاقهمندان شعر و داستان تلاشهای ارزندهیی کرده اند.
همچنان کانون جوانان انجمن ادبی هرات در کنار این فعالیتها؛ همایشها و شعر خوانیهایی را زیر عنوان دیدار آشنا و سلسله محافل نقد و بررسی آثار شعرا و نویسندگان برگزار نموده است، که فهرست برخی از آنها قرار شرح زیر بیان میگردد:
بزم شعرخوانی فردای بهتر
تجلیل از روز خجستۀ بعثت پیامبر بزرگوار اسلام
همسرایی در هوای دیگر
بزرگداشت و خوانش شعر فروغ
تکرار خیابان
محفل ادبی بزرگداشت نادیا انجمن
از اتش از بریشم
آبادتر از ویرانی محمدظاهر رستمی
بی صدایی صدای دریاهاست سیدضیاالحق سخا
گل دودی نادیا انجمن
محفل سخنرانی استاد سعادتملوک تابش
محفل نقد و بررسی شعر فریبا حیدری
محفلی با حضور امیرجان صبوری
راه اندازی دورههای آموزشی وزن و عروض
انتشار کتاب بوی سرب(مجموعه داستان)
محفل نقد مجموعه شعر فریباحیدری
محفل نقد شعر محمد آصف رحمانی
محفل نقد شعر اسدالله یوسفی
محفل بزرگداشت از دوازدهم ربیعالاول
چاپ مجموعه شعر «اینجا نگفتههاست»
چاپ مجموعه شعر «اینجا چهار شنبه هاست»
چاپ مجموعه شعر« خودمانی»
برگزاری کلاسهای آموزشی شعر و داستان
محفلی به مناسبت دهه محرم (غزل تشنه)
محفل ضیافت خدا
محفل ماه فروماند از جمال محمد
محفل شعر خوانی خانم حمیرا نکهت دستگیرزاده
محفل شعر محمد کاظم کاظمی
محفل شعر خوانی ابوطالب مظفری
محفل سوزن طلایی (شب شعر به مناسبت جشنواره زن در هرات)
محفل شعرخوانی آقای نوذر الیاس
محفل شعر خوانی آقای لطیف ناظمی
محفل شعر خوانی علیرضا قزوه و ناصر فیض
محفل شعر خوانی خالد قادری و شعیب امیری
محفل شعر خوانی سه شاعر(راشد رامز، رامین عربنژاد و مژگان فرامنش)
محفل شعر خوانی مژگان فرامنش و تهماسبی خراسانی
محفلهای شعر خوانی در حاشیۀ نمایشگاه کتاب هرات زیر نام «کتابستان»(۱۳۹۷-۱۳۹۵)
محفلهای نقد و بررسی آثار منتشر شدۀ جوانان:
دال مثل دلتنگی اسدالله یوسفی
سیب و فریب آصف رحمانی
۰۷۰ روحالامین امینی
درپیچ یک خیال محبوبه صالحی
کلاغ و گندمزار نذیر احمد بهراد
در خوابهام کودک غمگینیاست روحالامین امینی
اندیشههای دردآلود مژگان فرامنش
با شعر هایم قایقی بساز نذیراحمد بهراد
گره کور مژگان فرامنش
پانویس رامین عربنژاد
مانند عشق در دقایق ممنوعه افسانه واحدیار
یک فصل خواب و انار سمیه رامش
شاخهیی به حرمت درخت عاصم اسفزاری
گیسوانت گهوارهٔ شعرهای جهان است نیلوفر نیکسیر
نیرنج مژگان فرامنش
انتشار کتاب حق با تمام دروغهاست(مجموعه داستان)
انتشار کتاب بوی سرب (مجموعه داستان)
مرداره قول اس (یادواره و نقد آثار اکرم عثمان)
برگزاری بزمهای داستانخوانی به مناسبت شبهای یلدا(۱۳۹۲ تا حالا)محمد داود منیر Narvan Rajayee فروزان امیری