اخبار

نشست نوبتی کانون جوانان انجمن ادبی هرات

(چهارشنبه 21 سرطان 1402، سالن نشست های انجمن ادبی هرات)

دری به زمستان باز کن
‏تا سپیدیِ برف‌ها
‏به ما امیدِ زنده‌ماندن بدهد.
‏ما گرما نمی‌خواهیم
‏ما امید می‌خواهیم.

‏احمد رضا احمدی

روز‌ چهارشنبه ۱۴۰۲/۴/۲۱ در جلسه بانوان انجمن ادبی هرات به مناسبت در‌گذشت احمد رضا احمدی نگاهی به کارنامه ادبی این شاعر انداخته شد.
در این جلسه که با حضور اعضای انجمن ادبی هرات برگزار شده بود خانم نیلوفر نیکسیر نکاتی در مورد جایگاه احمد رضا احمدی در ادبیات معاصر بیان کردند. ایشان فرمودند احمدی در حدود پنجاه اثر منتشر کرده و حجم فراوان کارهایش نشان دهنده این است که کل عمرش را وقف پرداختن به ادبیات کرده است او علاوه به پرداختن به ادبیات در زمینه های دیگر مثل نقاشی ‌و نمایش نامه نویسی نیز دستی داشته و آثاری در حوزه ادبیات کودک نیز خلق کرده است. خانم واحدیار در مورد شاخصه های شعر موج نو و جایگاهی که احمد رضا احمدی در این جریان داشته صحبت کردند. ایشان توضیح دادند که جریان موج نو در برهه ای از زمان در میان تعدادی از شعرا که احمد رضا احمدی و بیژن الهی از چهره برجسته آن هستند مطرح شد. این شعرا به شدت سنت گریز بودند پس از مدتی این دو شاعر نیز دیگر نام موج نو را به کار نبردند. برخی از مولفه های این جریان در مانیفست شعر حجم که یدالله رویایی مطرح کرد به گونه منسجم تر مطرح شده اند. در واقع شعر حجم ادامه روند تکاملی و منطقی شعر موج‌ نو است. این شاعر در ادامه سخنانش تصاویر سوریالیستی، حس آمیزی های نا آشنا، عبارات دور از ذهن، تصویرسازی های بی اندازه، پاراد‌وکس، تکیه بر حادثه های زبانی، عدم قطعیت، صورت های نحوی نو و فرم گرایی را از مولفه های جریان شعر نو دانست. او افزود یکی از نکات قابل توجه در مورد شعرای برجسته معاصر ایران این است که آنها تمام انرژی خود را صرف سرودن شعر نمی کردند بلکه در هنرهای گوناگون مثل سینما، نقاشی و… دستی داشتند و این هنرها بر روی آفرینش های ادبی شان اثر داشته است. شاید علت اینکه ما در سرزمین خود شاعران خیلی برجسته ای در دوره معاصر کمتر داشتیم این بوده که تنها به شعر نوشتن اکتفا می کنیم و کمتر مهارت و تجربه در حوزه هنرهای دیگر داریم.
خانم تمنا مهرزاد در مورد هنجارگریزی در شعر احمد رضا احمدی صحبت کردند. ایشان فرمودند: هنجارگریزی مؤثرترین شگرد برای برجستگی زبــــــان و آشنایی زدایی در شعر است که همواره دغدغه شاعران بوده است. این شگرد به طور چشم گیر در جریانی که با عنوان موج نو مطرح شد، دیده می شود. احمدرضا احمدی به عنوان برجسته ترین شاعر این جریان در اشعارش به صورت گسترده، رویکردی هنجارگریزانه دارد. بررسی های به عمل آمده نشانگر این موضوع است که احمدرضا احمدی در اشعارش از انواع هنجارگریزی مثل هنجار گریزی نحوی، معنایی و واژگانی بهره برده است.
خانم سودابه سامح به شرح زندگی نامه احمد رضا احمدی پرداختند. ایشان بیان کردند: احمدرضا احمدی بنیان‌گذار جریان موج نو در دهه چهل در شعر معاصر ایران است. وی از ۲۰ سالگی به‌طور جدی به سرودن شعر پرداخت و نخستین مجموعهٔ شعری‌اش را به نام «طرح» در ۱۳۴۱ خورشیدی منتشر کرد. در ادامه ایشان به شرح جوایز و دست آوردهای این شخصیت پرداختند. خانم مدینه نعمتی نیز احمد رضا احمدی را از بنیان گذاران شعر موج نو دانستند که آثارش از کشش و جاذبه فراوانی برخوردار است. ایشان افزودند که احمدی تلاش کرده شعر را به طبیعت نثر نزدیک کند و تا حدودی در این کار موفق بوده است. احمدی در شعرهای نخستینش خیلی انتزاعی و مبهم می نوشته اما در این دهه های اخیر شعرش به ساده نویسی گرایش دارد. حسن مقطع این نشست دکلمه شعری از احمد رضا احمدی توسط خانم ریتا صفری بود.

نظر دهید